| |
| hu | en | 中文

Hírek

Mi a különbség a fehér arany és az ezüst között?

A fehér arany tiszta sárgaarany és egyéb fehér fémek ötvözete, mely az ezüsthöz hasonló csillogást ad az anyagnak. Legtöbbször ródiummal vonják be a fehér arany ékszereket, hogy így tegyék azt még ellenállóbbá.

A Sterling Silver ékszer tiszta ezüstből készül, melyhez egy kis mennyiségű rezet adnak. Így az anyag alkalmassá válik ékszerkészítésre, illetve ennek köszönheti a fehér aranyhoz hasonló, csillogó színét is. Ez egy igazán pénztárcakímélő megoldás, ha szeretnénk gyönyörűen csillogó gyűrűt vagy nyakláncot hordani, habár a Sterling Silver gyakoribb kell tisztítani. Az sem ritka, hogy Sterling ezüstből is készítenek gyémánt gyűrűt vagy egyéb gyémánt ékszert.

Napjainkban megfigyelhető, hogy sokan kiváló minőségű ezüstből készült ékszert, vagy akár gyémánt ékszert választanak, habár megengedhetnék magunknak a fehér arany ékszert is.

A fehér arany és a jó minőségű ezüst nagyon hasonlít egymásra, egyes esetekben a hozzá nem értők akár össze is keverhetik a két anyagot.

Mielőtt az egyik vagy a másik típusú ékszer vásárlása mellett döntünk, érdemes megfontolni a két anyag előnyeit és hátrányait.

Miből készül az ezüst?

Az ezüst egy fényes, fehér színű fém, melyet rézzel keverve tesznek alkalmassá ékszer készítésére – ezt hívják Sterling Silvernek. A tiszta ezüstöt azért kell más anyaggal keverni, mert így az anyag keményebbé válik és alkalmas lesz a megmunkálásra. A Sterling Silver a legolcsóbb a fehér fémek közül. Az ilyen ékszereken a 925-ös számú jelzést találjuk, ami 92,5 % tiszta ezüst és 7,5% más fém összetételt jelent.

Miből készül a fehér arany?

A fehér arany tiszta sárgaarany és egyéb más, fehér színű fém(ek) ötvözete, ami lehet nikkel vagy palládium. Ettől lesz a fehér arany gyönyörű és fényes.

A legtöbb ember a nikkelre allergiás, így ha fehér arany ékszert vásárolunk, győződjünk meg arról, hogy az ékszer nem tartalmazza ezt a fémet, ebben Magyarországon segítségünkre lesz a NEHITI fémjelzése is.

A fehér arany ékszer elkészítésének utolsó fázisa a ródiumozás: ezzel az anyaggal vonják be az összes fehér arany ékszert, így a gyémánt ékszereket is. Ez adja meg például a fehér arany gyémánt eljegyzési gyűrű csodaszép fényét. A ródiumozást időről időre el kell végeztetni, hogy az ékszer csillogása megmaradjon.

Az ezüst:

  • fényes, csillogó szín;
  • alacsonyabb az ára a fehéraranyénál;
  • puhább, mint a fehérarany, ezért idővel eldeformálódhat az ékszer alakja;
  • gyakrabban kell tisztítani és polírozni az ebből készült ékszert, mert idővel matt lesz és a karcolások is jobban meglátszódnak rajta.

A fehér arany:

  • a ródiumozásnak köszönhetően visszatükröződik róla a fény;
  • magasabb árkategóriát képvisel;
  • jobban ellenáll a sérüléseknek, karcolódásoknak;
  • sokáig megőrzi fényét, néhány évente elég ródiumoztatni.

Hogyan döntsem el, hogy ezüstöt vásároljak vagy fehér aranyat?

Az egyik legfontosabb tényező az ár. A Sterling Silver ékszer is lehet elegáns megjelenésű, díszíthetik drágakövek vagy gyémántok, készülhet belőle csodaszép gyémánt gyűrű vagy egy merev láncú, drágaköves gyémánt nyaklánc is akár.

A fehér arany grammja nagyjából 23 USD körül van, míg a Sterling Silveré nagyjából 1 USD.

A Caprice választékában megtalálhatóak a fent említett, gyémánt ékszerek is, a 18 karátos fehér arany foglalatú gyémánt ékszerek mellett. Gyémánt gyűrűink és gyémánt nyakláncaink többféle, színes drágakövet tartalmaznak, melyeket a legjobb minőségű Sterling Silver foglalatba helyeztük. 

Még több hír
Ródiumozás - szükség van erre?
Miért hasznos fehér arany ékszereinket ródium bevonattal ellátni?
Beleolvasok
Rúzsa Magdi Caprice JEGYGYŰRŰJE
Rúzsa Magdi is a Caprice gyémánt ékszere mellett döntött.
Beleolvasok