| |
| hu | en | 中文

Hírek

Ródiumozás - szükség van erre?

A ródiumozás

Amikor újonnan vásárolunk egy fehér arany eljegyzési gyémántgyűrűt, vagy akár egy ezüst foglalatú gyémánt ékszert, gyakran hallhatjuk a ródiumozás kifejezést. Mit is jelent ez tulajdonképpen?

Kezdjük az alapoknál: a ródium egy ritka, ezüst-fehér színű, kemény fém, mely a platina családjába tartozik a periódusos rendszerben. Nagyon magas a fényvisszaverő képessége és – bár ezt nem mindenki tudja – ez az egyik legdrágább nemesfém a világon. Ellenáll a korróziónak és az oxidációnak, melynek köszönhetően az általa bevont ékszer tartósságát is jelentősen meghosszabbítja.

Miért döntsünk a ródiumozás mellett?

A ródium bevonatot ezüst és fehér arany ékszerek bevonására használják, megnövelve ezzel az ékszer csillogását, fényezését és tartósságát. Ezzel együtt a bevont ékszer kevésbé karcolódik, illetve ezüst ékszer esetében, kevésbé mattul be.

A ródium bevonat egyik legnagyobb előnye, hogy nikkel mentes, így a fémallergiában szenvedők is bátran hordhatják az ilyen bevonattal rendelkező ékszereket. A fehérarany előállításánál a tiszta sárga aranyat keverik általában nikkellel (vagy palládiummal), hogy elérjék a fehér színt – ez a ródiumozás hiányában allergiás reakciót vált ki az arra érzékeny embereken.

Vannak a ródiumozásnak hátrányai?

Habár a ródium bevonat nagyban megnöveli az ékszer csillogását és tartósságát, az mégis csak egy hozzáadott réteg marad a kedvenc gyémánt karkötőnkön vagy a szívünk választottjának szánt eljegyzési gyémánt gyűrűn. Ez bizony annyit jelent, hogy idővel ez a réteg megkopik – a tartósság természetesen annak is függvénye, mennyit és hogyan hordjuk az ékszert. Nagy általánosságban elmondható, hogy a ródiumozásra csupán pár évente van szükség.

Még több hír
A világ 5 legértékesebb drágaköve
Az 5 drágakő, melynek értéke a legvadabb képzeletet is felülmúlja
Beleolvasok
Mi a különbség a fehér arany és az ezüst között?
Mindkettő csillogó, mindkettő gyönyörű, de melyiket válasszuk ékszervásárláskor?
Beleolvasok